Göm menyn

Institutionen för teknik och naturvetenskap (ITN)

Institutionen för teknik och naturvetenskap, ITN

 


Nyheter

Licentiatseminarium i Infrainformatik

Den 3 oktober kl 9.15 försvarar Cristian Tatino sin avhandling i Infrainformatik med titeln ”Performance Aspects in Millimeter-Wave Wireless Networks”
Plats: TP54, Täppan, LiU Norrköping
Opponent: Doktor Marian Codreanu, University of Oulu, Oulu, Finland
Handledare: Di Yuan

Best Paper Award inom järnväg

Forskargruppen i järnväg och kollektivtrafik har fått motta utmärkelsen Best Paper Award på två konferenser

Licentiatseminarium i Infrainformatik

Den 25 september kl 10.15 försvarar Antzela Kosta sin avhandling i Infrainformatik med titeln ”Analysis of the Age of Information in Status Updates Systems”
Plats: K3, Kåkenhus, LiU Norrköping
Opponent: Professor György Dán, Kungliga tekniska högskolan, Stockholm
Handledare: Vangelis Angelakis

Norrköpings märkesbacke målas

Märkesbacken på Campus Norrköping uppdaterades på traditionellt vis i augusti 2018. Studenter från kårer, sektioner, festerier, fadderier och föreningar tejpade markeringar och fyllde ytor med de rätta färgerna och formerna för märken, symboler och logotyper. Bredgatans backe upp mot Campus huvudentré är platsen. Vill du se filmen klicka på rubriken.

Anders Ynnerman

Visualiseringens stora pris till Anders Ynnerman

Anders Ynnerman, professor i vetenskaplig visualisering vid LiU, får visualiseringsforskningens mest prestigefyllda utmärkelse, 2018 IEEE Visualization Technical Achievement Award.

Sensor

Elektronikdesign för halta hästar kan spara miljoner

Skojar du?! Taket lyfter sig när Elin Wollert och Sandra Pantzare inser att idén för deras exjobb i elektronikdesign håller. I framtiden kan en sensorsula mellan hästhov och sko trådlöst överföra information om hästens rörelsemönster.

Trafik i backspegel

Trafikverket satsar på transportekonomi

Linköpings universitet är en av de utförande partnerna i Trafikverkets satsning på transportekonomi. Satsningen ska bidra till framtidens hållbara transporter och får en budget på minst 12 miljoner kronor per år.

Treesearch invigt med kungen och ITN på plats

Den 31 maj lanserades Treesearch formellt genom seminariet ”Forskning och samverkan kring framtidens material från skogen” på KTH, i närvaro av HM Konung Carl XVI Gustaf. Treesearch är Sveriges hittills största satsning på grundforskning och kunskaps- och kompetensuppbyggnad inom området nya material och specialkemikalier från skogsråvara. LiU är via ITN och LOE (Laboratoriet för organisk elektronik) en av flera Core Partners i Treesearch.

Dagen avslutades med den öppna mässan ”Science fair” där unga forskare visade upp projekt i forskningens framkant vad gäller skogsbaserade material: allt ifrån hur man renar vatten med hjälp av cellulosa till lagring av energi i träbatterier. Från LOE deltog där forskningsledare Eleni Stavriniduo och doktorand Mehmet Girayhan Say.

Martin Rantzer

Ny ITN-prefekt och campusråd i Norrköping

Martin Rantzer är ny prefekt för Institutionen för teknik och naturvetenskap och nytt campusråd för Campus Norrköping.

Gyllene moroten

De nominerades till Gyllene moroten

Följande lärare på ITN har av respektive studentsektion blivit nominerad till det hedervärda priset ”Gyllene moroten”
•Kjell Karlsson, FE, nominerad av ED-sektionen
•Claes Algström, KTS/matte, nominerad av MT-sektionen
•Peter Holgersson, KTS/matte, nominerad av N-sektionen
•Markus Posada, KTS, nominerad av Logistiksektionen
•Tobias Trofast, MIT, nominerad av GDK-sektionen.
Den stora moroten gick i år till en kollega på IDA – Institutionen för datavetenskap

Eleni

3,3 miljoner euro till elektroniska växter

De elektroniska växterna har väckt stort intresse världen över. Eleni Stavrinidou, forskningsledare inom området vid Laboratoriet för organisk elektronik får nu 3,3 miljoner euro för att driva Horisont2020-projektet HyPhOE.

lignin

Lignin nytt supergrönt bränsle för bränslecell

Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik har tagit fram en bränslecell som drivs av billigt lignin, en av de vanligaste biopolymererna som också är en biprodukt vid tillverkning av pappersmassa.

robot

Inför robotuppvisningen 2018

Fem mixade grupper från Elektronikdesign ED3 och Kommunikation, transport och samhälle KTS3, har under tusentals man-timmar tillverkat varsitt autonomt taxisystem. I finalen ska systemen klara att arbeta samtidigt, på samma bana. Uppvisning i Täppan 17/5 kl 13.15
För att se film klicka på rubriken.

Eric Glowacki

Organiska ledande pigment kan ge blinda synen åter

En enkel artificiell näthinna utvecklas under ledning av Eric Glowacki, Linköpings universitet. Den består av billiga organiska pigment, vanliga i kosmetika, och påminner om en ljussensor i en digitalkamera. Förhoppningen är att kunna ge blinda synen åter.

Ellen Grumert

Uppkopplade fordon ger effektivare trafik

Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer uppkopplade fordon att kunna anpassa sig efter variabla hastigheter, något som ökar både framkomligheten och trafiksäkerheten. Ellen Grumert har i sin doktorsavhandling designat ett sådant system.

magnus_och_mina_loe

Trädens löv kan hjälpa oss skörda energi

Kanske kan vi i framtiden skörda energi med hjälp av löv som vajar i vinden. Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik, LOE, har tagit fram en metod och ett material som genererar en elektrisk impuls vid övergången från sol till skugga och tvärtom.

soft elcrodes

Hjärnsignaler fångas med mjuk elektronik

Klas Tybrandt, forskningsledare vid Laboratoriet för organisk elektronik, har tagit fram en ny och stabil metod att mäta neurala signaler under lång tid. Tekniken är baserad på ett nytt elastiskt material som är biokompatibelt och som behåller hög elektrisk ledningsförmåga även när det töjs till sin dubbla längd.

byggarbetsplats

Bygg billigare och mer hållbart med bättre logistik

Byggarbetare som ägnar nästan halva sin arbetsdag åt att vänta på eller flytta material. Materialpallar som flyttas gång på gång för att de ligger i vägen för något annat – eller material som måste beställas på nytt för att ingen vet var på byggplatsen det finns. Så kan det se ut när bygglogistiken inte fungerar.

Byggarbetsplats

Effektivare bygge med rätt vald produktionsstrategi

Behovet av nya bostäder är rekordstort och byggbranschen står inför utmaningen att bygga snabbt och med hög kvalitet utan att byggkostnaderna skenar. KTS-forskaren Henric Jonssons doktorsavhandling hjälper byggföretagen att utforma sin produktionsstrategi så att den möter kraven från marknaden på bästa sätt.

uppkopplad byggarbetsplats

Nu kopplar vi upp byggplatserna

Inom ramen för det strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment startar nu projektet Uppkopplad byggplats. Här samarbetar Linköpings universitet och Luleå tekniska universitet med företag inom bygg- och telekomsektorn för att effektivisera svensk byggsektor.


SNABBLÄNKAR

Framläggningar
Lediga jobb
Idrott på LiU
ITN:s nyhetsarkiv
LiU:s strategikarta
LiTH:s strategikarta

 

 

Öppet Campus

 

 

 

 

 Norrköpings visualiseringscenter

 

 

 

 

 NCVA

 

Brains & Bricks

 

OBOE

 

 

PEA

 

 

Kalendarium

 

Tour de Campus

 

Bussen

 

 Sidansvarig: marie-louise.gustafsson@liu.se
Senast uppdaterad: Tue Sep 04 08:52:20 CEST 2018