Göm menyn

Institutionen för teknik och naturvetenskap (ITN)

Institutionen för teknik och naturvetenskap, ITN

 


Nyheter

byggarbetsplats

Bygg billigare och mer hållbart med bättre logistik

Byggarbetare som ägnar nästan halva sin arbetsdag åt att vänta på eller flytta material. Materialpallar som flyttas gång på gång för att de ligger i vägen för något annat – eller material som måste beställas på nytt för att ingen vet var på byggplatsen det finns. Så kan det se ut när bygglogistiken inte fungerar.

Byggarbetsplats

Effektivare bygge med rätt vald produktionsstrategi

Behovet av nya bostäder är rekordstort och byggbranschen står inför utmaningen att bygga snabbt och med hög kvalitet utan att byggkostnaderna skenar. KTS-forskaren Henric Jonssons doktorsavhandling hjälper byggföretagen att utforma sin produktionsstrategi så att den möter kraven från marknaden på bästa sätt.

uppkopplad byggarbetsplats

Nu kopplar vi upp byggplatserna

Inom ramen för det strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment startar nu projektet Uppkopplad byggplats. Här samarbetar Linköpings universitet och Luleå tekniska universitet med företag inom bygg- och telekomsektorn för att effektivisera svensk byggsektor.

Jättekliv inom den organiska elektroniken

Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik har tagit fram världens första elektrokemiska logiska krets som är komplementär och som fungerar stabilt i vatten under lång tid. Genombrottet är av stor betydelse för utvecklingen av bioelektroniken.

Emil Axelsson

OpenSpace tar oss med ut i universum

Vi kan ta en tur till Mars och trampa runt i den röda sanden och titta till Pluto när vi ändå är ute och far. Tack vare forskningsprojektet OpenSpace, lett av professor Anders Ynnerman, och mjukvaran med samma namn är universum öppet för besökare.

Mänsklig energi driver elektriska sensorer

En energikälla som hittills inte använts är den mekaniska energin i mänskliga rörelser. Eiman Satti har inom ramen för sin doktorsavhandling tagit fram en fotstegssensor som omvandlar den mekaniska energin i steget till el.

Storsatsning på nya material från skogen

Startskottet har gått för Treesearch, en forskningsplattform som ska göra Sverige och svensk industri världsledande på utveckling och framställning av nya material från skogsråvara. Laboratoriet för organisk elektronik vid LiU deltar i satsningen.

Elektronik styr plantans tillväxt

Jonpumpar inom organisk elektronik fungerar även på växter. Med dess hjälp har forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet och Umeå Plant Science Centre lyckats påverka tillväxten hos den lilla blomman backtrav.

Xavier Crispin

Två LiU-miljöer får 47,5 miljoner från VR

LiU-professorerna Martijn Kemerink och Xavier Crispin får drygt 23 miljoner vardera från Vetenskapsrådet, VR. Forskningen handlar om nästa generations organiska solceller respektive bränsleceller i papper.

Ros

Rosen som är ett energilager

En superkapacitans, ett energilager, har för första gången i världen formats i en växt, i det här fallet inne i en ros. Rosen kan laddas upp och ur hundratals gånger. Genombrottet är ett resultat av forskningen vid Laboratoriet för organisk elektronik.


SNABBLÄNKAR

Framläggningar
Lediga jobb
Idrott på LiU
ITN:s nyhetsarkiv
LiU:s strategikarta
LiTH:s strategikarta

 

 

Öppet Campus

 

 

 

 

 Norrköpings visualiseringscenter

 

 

 

 

 NCVA

 

Brains & Bricks

 

OBOE

 

 

PEA

 

 

Kalendarium

 

Tour de Campus

 

Bussen

 

 Sidansvarig: marie-louise.gustafsson@liu.se
Senast uppdaterad: Thu Feb 22 09:20:53 CET 2018