Göm menyn

Institutionen för teknik och naturvetenskap (ITN)

Institutionen för teknik och naturvetenskap, ITN

 


Nyheter

Docentföreläsning i Visualisering och medieteknik

Välkomna på docentföreläsning i Visualisering och medieteknik. Tekn dr Karljohan Lundin Palmerius, ITN föreläser måndagen 27 november kl. 13.30 över ämnet "Touching the world: interactive and multisensory visualization"
Plats: Domteatern, Visualiseringscenter C, Campus Norrköping

Storsatsning på nya material från skogen

Startskottet har gått för Treesearch, en forskningsplattform som ska göra Sverige och svensk industri världsledande på utveckling och framställning av nya material från skogsråvara. Laboratoriet för organisk elektronik vid LiU deltar i satsningen.

Elektronik styr plantans tillväxt

Jonpumpar inom organisk elektronik fungerar även på växter. Med dess hjälp har forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet och Umeå Plant Science Centre lyckats påverka tillväxten hos den lilla blomman backtrav.

Xavier Crispin

Två LiU-miljöer får 47,5 miljoner från VR

LiU-professorerna Martijn Kemerink och Xavier Crispin får drygt 23 miljoner vardera från Vetenskapsrådet, VR. Forskningen handlar om nästa generations organiska solceller respektive bränsleceller i papper.

Ros

Rosen som är ett energilager

En superkapacitans, ett energilager, har för första gången i världen formats i en växt, i det här fallet inne i en ros. Rosen kan laddas upp och ur hundratals gånger. Genombrottet är ett resultat av forskningen vid Laboratoriet för organisk elektronik.

Tågolycka

Snabbare hjälp vid framtida kriser

Hur ser vår krisberedskap ut och kan andra än räddningstjänsten göra räddande insatser? Det är några av de frågor som det femåriga forskningsprojektet Framtidens skadeplats ska svara på.

Sjöfart

Människan ska göra systemen säkrare

Automatisering bidrar till en säkrare och effektivare trafik, men innebär också nya risker. Jonas Lundberg leder ett fyraårigt forskningsprojekt som ska bidra till bättre och effektivare utbildningar för lotsar och flygledare.

Värmetransistor

Första värmedrivna transistorn

Världens första transistor som styrs av en värmesignal istället för en elektrisk signal har skapats vid Laboratoriet för organisk elektronik, Campus Norrköping. Transistorn öppnar upp för en lång rad applikationer, såväl inom sjukvården som för billiga värmekameror.

Visualisering

LiU och ITN får jubileumsdonation från KAW

Visualiseringscenter i Norrköping blir nav i en satsning från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse på 150 miljoner kronor. MIT på ITN är värd för centrets forskning.

Mumie

Mumie uppmärksammas i datavetenskaplig tidskrift

Visualiseringsteknik utvecklad vid Linköpings universitet inom ramen för Visualiseringscenter C gör det möjligt för besökarna på British Museum att själva avslöja mordet på den 5 500 år gamla och mumifierade Geberlein-mannen. Den världsledande tekniken uppmärksammas i den prestigefyllda datavetenskapliga tidskriften Communications of the ACM.

Drönare

Drönartrafiken synas

Vad kommer drönare att användas till? Vilka regler ska gälla och hur kan de obemannade farkosterna samsas med den ordinarie flygtrafiken på ett säkert sätt? Det är frågor som LiU-forskare snabbt ska svara på.

Gröna växter

Pengar till LiU-studie om växtväggar med internet

Hur skulle digitaliserade växtväggar kunna förbättra inomhusmiljön och kan användandet av dem skapa nya tjänster? Det ska en kommande studie på Linköpings universitet svara på. Naturvårdsverket skjuter till en miljon kronor till projektet.

Professor Anders Ynnerman, som leder avdelningen för Medie- och Informationsteknik på Linköpings uni

Anders Ynnerman invald i KVA

Professor Anders Ynnerman, som leder avdelningen för Medie- och Informationsteknik på ITN/ LiU, har valts in som ledamot i Kungl. Vetenskapsakademien.

Flygplan

LiU-forskare ger plats åt drönarna

Rapporter om drönare som tvingar flygplatser att stänga ner trafiken duggar allt tätare. I ett forskningsprojekt, finansierat av Trafikverket, ska nu forskare vid Linköpings universitet, i nära samarbete med LFV, hitta modeller för en effektiv hantering av det ökande antalet obemannade luftfarkoster.


SNABBLÄNKAR

Framläggningar
Lediga jobb
Idrott på LiU
ITN:s nyhetsarkiv
LiU:s strategikarta
LiTH:s strategikarta

 

 

Öppet Campus

 

 

 

 

 Norrköpings visualiseringscenter

 

 

 

 

 NCVA

 

Brains & Bricks

 

OBOE

 

 

PEA

 

 

Kalendarium

 

Tour de Campus

 

Bussen

 

 Sidansvarig: marie-louise.gustafsson@liu.se
Senast uppdaterad: Mon Nov 20 11:22:14 CET 2017