Göm menyn

Institutionen för teknik och naturvetenskap (ITN)

Institutionen för teknik och naturvetenskap, ITN

 


Nyheter

Licentiatseminarium i Infrainformatik

Den 7 oktober kl 13.15 försvarar Emmanouil Fountoulakis sin avhandling i Infrainformatik med titeln ”Performance Analysis and Optimization for Time Critical Networking”
Plats: K3, Kåkenhus, LiU Norrköping
Opponent: Professor Giuseppe Durisi, Chalmers tekniska högskola, Göteborg
Handledare: Evangelos Angelakis

Mina och Magnus

Sensorn som reagerar på ljus, värme och beröring

Med inspiration från hudens eget sätt att fungera har forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik tagit fram en sensor väl lämpad för elektronisk hud. Den kan mäta förändringar i kroppstemperatur samt känna av både solljus och en varm beröring.

Anna Lombardi

Gyllene Moroten 2019 till ITN:s Anna Lombardi

Vinnaren av Gyllene Moroten 2019 är Anna Lombardi, lektor på ITN och examinator i bland annat kurserna Reglerteknik och Modelleringsprojekt.

Simone och Dan

Ny polymerblandning ger superkänslig värmesensor

Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik har fått fram en superkänslig värmesensor, böjbar, transparent och tryckbar. Resultatet öppnar för applikationer inom alltifrån sårläkning och elektronisk hud till smarta byggnader.

Xavier Crispin

Nytt cellulosa-baserat material ger tre sensorer i en

Cellulosa indränkt i en väl avvägd polymerblandning blir till en sensor som mäter tryck, temperatur och fukt - samtidigt! Mätningarna är helt oberoende av varandra. Sensorn kan få stor betydelse inom områden som robotik, hälsovård och säkerhet.

Anders Ynnerman

Tre nya Wallenberg Scholars vid LiU

Professorerna Anders Ynnerman, Erik G Larsson och Igor Abrikosov har utsetts till årets Wallenberg Scholars, vilket innebär att de tilldelas vardera 18 miljoner kronor i fria forskningspengar under fem år.

Magnus Berggren

Miljonsatsning på bioelektronik som bot för svåra sjukdomar

Magnus Berggren, forskningsledare för Laboratoriet för organisk elektronik får det Europeiska forskningsrådets Advanced Grant, ett personligt forskningsanslag på cirka 3 miljoner euro, för forskning i gränslandet mellan medicin och elektronik.

Eleni Stavrinidou

Eleni Stavrinidou prisas för elektroniska växter

Eleni Stavrinidou, forskningsledare vid Laboratoriet för organisk elektronik, får ta emot årets L’Oréal-Unesco For Women in Science-pris för sin forskning kring elektroniska växter. Prisutdelare är ministern för högre utbildning och forskning.

Domen

"Världens bästa dom" visar nästan verkligheten

Bättre bild för besökaren och skarpare verktyg för forskarna. Domen hos Visualiseringscenter har uppgraderats med laserprojektorer som en del i en nationell satsning, där Linköpings universitet och Norrköping står i centrum.

Anders Ynnerman

AI-forskning kräver storsatsning på infrastruktur

”Vi har överlevt AI-vintern, nu behöver vi infrastruktur för att bryta isen". Orden kommer från Anders Ynnerman, LiU-professorn som återigen står på barrikaderna för att samla svensk forskning och finansiärer till gemensamma krafttag.

jennifer_simone

Läraktig transistor härmar hjärnan

En transistor i organisk elektronik som både kan lära sig och har såväl kort- som långtidsminne har utvecklats av forskare vid Linköping universitet. Tekniken innebär ett stort steg mot att efterlikna hur den mänskliga hjärnan fungerar.

ai

Tekniken som förstärker vår intelligens

Augmented intelligence, eller förstärkt intelligens, är den första plattformen inom Vinnova-finansierade Visual Sweden, med säte vid Campus Norrköping. Två nya laboratorier utgör mötesplatser där forskare kan samarbeta med de medverkande företagen.

Igor Zozoulenko

Nytt ljus över mest studerade materialet

Den ledande organiska polymeren PEDOT är just nu ett av världens mest studerade material. Trots detta visar LiU-forskare, med Igor Zozoulenko i spetsen, att materialet fungerar på ett helt annat sätt än forskarvärlden hittills trott. Resultatet har stor betydelse för en lång rad tillämpningar.

anna fredriksson

SVT Öst uppmärksammar Störningsfri stad

Anna Fredriksson forskare i Bygglogistik på KTS/ITN intervjuas i SVT Öst angående projektet som inledningsvis ska summera alla pågående byggen i Norrköping.

b2

Brains & Bricks årskonferens 2018

På Brains & Bricks årskonferens 2018 var temat ”Hållbarhet och bygglogistik i staden”. Ett 50-tal deltagare fick höra presentationer om hållbarhet och bygglogistik och spela ett logistikspel.

eleni stavrinidou

HyPhOe-projektet har startat

Projekt HyPhOE – Hybridelektronik baserad på fotosyntetiska organismer – har haft upptaktsmöte. Där delade ingående grupper med sig av kunskaper och planerade gemensamma strategier.

jonas unger

Sätt människan i centrum för AI-forskningen

Artificiell intelligens är hett just nu, ångande hett, stora satsningar görs runtom i världen, Europa och Sverige. AI har tagit klivet ut från forskningslabben och vi är mitt i den andra generationens AI-system. I tredje generationen placeras människan i centrum.

visualization

Pris i Paris för MIT-medarbetares avhandling

Lonni Besançon har tilldelats ett pris för sin avhandling "An interaction Continuum for 3D Dataset Visualization".

cdio

CDIO på Elektronikdesign: Tänk ut, designa, plocka ihop och ta i drift

Studenterna i Elektronikdesign årskurs 5, avslutar en stor projektkurs som heter CDIO-projektkurs, TNE085.

embedded_award_2018

ITN och LiU vann mest i Swedish Embedded Award 2018

När Swedish Embedded Award 2018 avgjordes stod forskare och studenter från LiU som segrare i två av tre klasser.


SNABBLÄNKAR

Framläggningar
Lediga jobb
Idrott på LiU
ITN:s nyhetsarkiv
LiU:s strategikarta
LiTH:s strategikarta

 

 

Öppet Campus

 

 

 

 

 Norrköpings visualiseringscenter

 

 

 

 

 NCVA

 

Brains & Bricks

 

OBOE

 

 

PEA

 

 

Kalendarium

 

Tour de Campus

 

Bussen

 

 Sidansvarig: marie-louise.gustafsson@liu.se
Senast uppdaterad: 2019-09-10