Laboration 3 - Matlab, ljudsyntes, filter, formantljud
Denna laboration går ut på att göra en enklare talsyntes i Matlab:
Laborationshandledning.
Förberedelse – 1. Koll upp Ove och formantljud
För att skapa ett vokalljud krävs ett bredbandigt ljud, och sedan ett antal filter som formar detta ljud för att skapa formanterna, dvs de karaktäristiska övertoner som gör att olika språkljud skiljer sig åt.
Först behövs en fundamentalfrekvens (F0). Det är själva grundtonen i rösten. För att härma en mansröst ligger F0 runt 130 Hz, för att härma en kvinnoröst ligger F0 runt 195 Hz. F0 gör ni enklast genom att skapa en sinuston i rätt frekvens och längd som ni senare mixar in. Ni kan också testa att göra ett bandpassfilter med rätt brytfrekvens (F0) och som ni senare applicerar på det bredbandiga ljudet.
Läs mer här:
https://www.soundonsound.com/techniques/formant-synthesis
http://person2.sol.lu.se/SidneyWood/praate/whatform.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Formant
Förberedelse – 2. Skapa grundljudet
Ett sätt att sedan skapa ett bredbandigt ljud är med brus. Vitt brus (white Gaussian noise) i Matlab skapas med y = wgn(m,n,p);, där y är en m*n vektor med signalstyrkan p (som definieras i decibel relativt till en watt). Eftersom ett ljud inte får överstiga/understiga +/-1 när det spelas upp eller sparas ut från Matlab, måste ni kolla skalan så att inte distorsion uppstår. Tänk också på längden på vektorn, samt samplingsfrekvensen, och åt vilket håll ni bygger vektorn (allt blir enklare om ni jobbar med vektorer åt samma håll). Sätt samplingsfrekvensen till 44100 och ljudlängden till 3 sekunder.
Förberedelse – 3. Välj formant och kolla upp om bandpassfilter
Bestäm er för ett formantljud ni vill göra, och kolla upp om bandpassfilter och rätt brytfrekvenser för formantljudet.
Ni redovisar laborationen vid tillfället för mig. Om mer tid behövs redovisas laborationen genom att ni mailar mailar mig på
niklas.ronnberg@liu.se så bokar vi en tid för redovisning.