TNM103 - Ljudteknik, HT2022

Tentamen TNM103 – Ljudteknik 1

HT2022, onsdag 26 oktober

Tentamen hämtas hos Irmeli Artursson på plan 2 i Kopparhammaren 2, onsdag den 26 oktober mellan 13:00 och 13:30.

Av de tre uppgifter ska en, och endast en, uppgift besvaras. Vilken väljer ni. Uppgiften ska lösas och lämnas in individuellt.

För att uppgiften ska betraktas som löst måste ni förklara alla steg i er lösning. Ni kommer säkert att upptäcka nya problem som behöver lösas under arbetets gång. Dessa problem ska presenteras. Ni ska också förklara varför de uppstår och hur ni löser dem. I er lösning av uppgiften ska det tydligt framgå hur ni har gått tillväga, vilka val som har gjorts, varför de har gjorts och vilka tekniker ni har använt. Dessa val och tekniker ska kopplas till teorier med tillhörande referenser som ska presenteras i den löpande texten såväl som i referenslistan sist i dokumentet.

Kod kommer till del att krävas för att lösa uppgiften. Men ni behöver inte lämna in fullständig och perfekt kod som kan köras i exempelvis Matlab, utan pseudokod där ni talar om vad koden gör, varför ni gör dessa saker, och vad som är det viktiga att tänka på när man skriver den riktiga koden. Lånar ni kod (vilket är helt ok) måste ni fortfarande kunna redogöra för de viktiga stegen i koden.

För att lösa uppgiften får ni använda alla tillgängliga och tänkbara hjälpmedel: böcker, artiklar, kodsnuttar och inspiration funnen varhelst ni finner den. Referenserna ska naturligtvis tydligt framgå och presenteras i den inlämnade lösningen, dvs hur och referenserna har använts i lösningen, samt redovisas i en referenslista. Era lösningssteg och diskussioner kring problem/besvärligheter i lösningen ska kopplas mot teorier. Däremot är det inte tillåtet att använda färdiga produkter som lösningar, som Dolby B eller färdiga masteringsprogram för bearbetning av ljud eller liknande.

Bedömning av tentamen

Den inlämnade lösningen kommer att bedömas ur följande kriterier:

  1. Hur väl och hur fullständigt uppgiften är löst.
  2. Hur precist stegen/problemen i lösningen presenteras och löses.
  3. Hur väl teorierna har valts, och kopplats mot förklaringar av lösningarna av uppgift och arbetets olika steg.

Varje kriterium bedöms som underkänt eller som godkänt (med graderad skala 3-5). Betyget på tentan är medelvärdet avrundat uppåt. Men, om något kriterium bedöms som underkänt, underkänns tentamen. Vid underkänd tentamen kommer ni få skriftlig återkoppling med instruktioner för komplettering av den underkända delen upp till betyg 3 (men inte högre). Bedöms mer än ett kriterium som underkänt ska omtentamen göras.

Tentan, tänk på

  1. välj en av tre uppgifter, ta den som känns roligast eller lättast
  2. läs igenom uppgiften noga och anteckna de olika problem ni identifierar i beskrivningen
  3. presentera sedan er lösning
    1. det kan finnas alternativa lösningar av problemen, redogör gärna för alla och reflektera kring för- och nackdelar med dessa lösningar
    2. ta ett problem i taget och i rätt ordning
    3. ta upp alla steg för att lösa varje problem
    4. motivera alla val ni gör, koppla dessa mot teori och referera
    5. övertyga mig om vad ni har lärt er, så var noga och tydliga i er beskrivning så att jag förstår. Det betyder som ett exempel att om ni använder ett filter som en del i er lösning, måste ni redogöra för: 1 varför ni använder filtret, 2 vilken typ av filter ni använder, 3 vilken brytfrekvens ni använder, 4 hur ni kom fram till den brytfrekvensen, samt 5 vilken ordning ni har på filtret och 6 varför ni använder den ordningen.

Inlämning av tentamen

Tentan lämnas in genom att maila lösningen på uppgiften, i lämpligt format, senast klockan 9 torsdag morgon den 27 oktober till: niklas.ronnberg@liu.se. Kom ihåg att skriva ert namn (och gärna LiU-ID) både i dokumentet och i filnamnet, så underlättar ni arbetet för mig.