Tumregler: att vara där – navigation

Sidan uppdaterades senast: 2005-07-19


[ Hoppa direkt till textinnehållet ] [ Hjälp ] [ Tillgänglighetsinformation ]
Gå till LiU.se

Navigation med menyer

Det finns några vanliga utformningar du kan använda för dina menyer. Det är vanligt med en global meny i sidans topp, som täcker in hela sajten. Dessutom har man ofta en lokal meny till vänster, som täcker in den del av sajten man för tillfället är på i mer detalj. Nedan ser du ett annat alternativ, en översiktsmeny där man zoomar in genom att expandera den rubrik man för tillfället är på. I menyn indikeras också tydligt var man för tillfället är, med blå färg.

En expanderande meny består av en lista med rubriker. Framför varje rubrik finns ett plusstecken om det finns underkategorier. Om man klickar plusstecknet expanders rubriken, och underkategorier visas. Den nuvarande positionen kan till exempel indikeras med en färg, i reverse video

Breadcrumbs

När man dyker upp på en sida från en annan sajt, eller genom att följa en länk i en hypertext så kan det vara svårt att se vart man har hamnat. Det finns flera sätt att lösa det på. Ett sätt, som du ser nedan (två exempel), är att använda så kallade breadcrumbs (brödsmulor). Dom visar var du är i sajten, på djupet, på ett kompakt sätt.

Kombinationselement

Som du säkert har börjat inse så används samma sidelement ofta för flera olika syften. De två menyer du ser nedan har (minst) tre syften.

  • Innehållsförteckning: De ger en översikt över det innehåll som finns på sajten.
  • Meny: Man kan klicka på innehållsrubrikerna för att flytta sig i sajten. Det finns fortfarande sajter med innehållsförteckningar som inte är menyer. Det finns sällan några fördelar med det.
  • Landmärke: I menyn till vänster indikeras din nuvarande position med en röd prick. I menyn till vänster indikeras positionen med ett blått fält. Den röda pricken visade sig vara för otydlig. Många besökare upptäckte inte pricken, eller förstod inte vad den betydde.

Menyer och innehållsförteckningar består av en lista med rubriker, som ger en översikt över sajtens innehåll. I en meny kan man dessutom klicka på rubriker för att nå till olike delar av innehållet. Både menyer och innehållsförteckningar kan ha ett så kallad landmärket som visar var i strukturen man är.